Het volledige verhaal

Tijd voor het volledige verhaal. De afgelopen weken is in verschillende media naar voren gebracht dat prefab funderingsbalken uitkomst bieden om de bouwvakker ‘uit de modder te halen’. In plaats van het werken in weer en wind kunnen funderingsbalken ook hoogwaardig in de fabriek worden gemaakt en op de bouwplek in ‘no time’ worden gemonteerd. “Betere arbeidsomstandigheden zijn onmiskenbaar een belangrijk voordeel van prefabricage en raken ook het maatschappelijk ondernemen van ons als fabrikanten. Het is echter slechts één aspect in een breed scala aan voordelen. Prefab funderingsbalken passen simpelweg bij een modern bouwproces waarin bewuste keuzes worden gemaakt in kwaliteit, tijd en kosten.”

Relevante artikelen

Prefab funderingsbalken zetten bouw op voorsprong

Het volledige verhaal

Tijd voor het volledige verhaal. De afgelopen weken is in verschillende media naar voren gebracht dat prefab funderingsbalken uitkomst bieden om de bouwvakker ‘uit de modder te halen’. In plaats van het werken in weer en wind kunnen funderingsbalken ook hoogwaardig in de fabriek worden gemaakt en op de bouwplek in ‘no time’ worden gemonteerd. “Betere arbeidsomstandigheden zijn onmiskenbaar een belangrijk voordeel van prefabricage en raken ook het maatschappelijk ondernemen van ons als fabrikanten. Het is echter slechts één aspect in een breed scala aan voordelen. Prefab funderingsbalken passen simpelweg bij een modern bouwproces waarin bewuste keuzes worden gemaakt in kwaliteit, tijd en kosten.”

Vier producenten

Ing. Jan Willem Blaauboer, Commercieel Directeur van de IJB Groep spreekt in dit verband namens een viertal van meerdere BFBN-producenten die prefab betonnen funderingsbalken produceren en -indien gewenst - monteren. Appel Beton, Prefunko, Schokindustrie/De Ringvaart en zijn eigen onderneming bieden een ‘lean’ concept aan, dat verschillende bouwpartijen direct op voorsprong zet. Wat te denken van een efficiënter proces, waarbij de aannemer in één dag de fundering voor pakweg twintig woningen gemonteerd ziet worden; de volgende dag kan hij al met de begane grondvloeren aan de gang. Of de installateur die dankzij de opgenomen voorzieningen in de balken de hele reeks woningen vlot kan afwerken. De opdrachtgever heeft uiteraard profijt bij die bouwtijdwinst, maar hecht ook aan de lage risico’s en hoge kwaliteit die deze manier van werken met zich meebrengt. “Het werken met prefab funderingsbalken bewijst zich dagelijks en verkoopt zichzelf dag in dag uit. Elke partij die dit product leert kennen, is meteen verkocht. Niet verwonderlijk dat er sprake is van een groeiende belangstelling. Juist ook van opdrachtgevers die bijvoorbeeld razendsnel vervangende nieuwbouw voor hun bewoners willen plegen in herstructureringswijken. Ook voor de omwonenden wordt er via prefabricage snel en zonder veel overlast gebouwd.”


Totaalpakket

Ondanks het feit dat de methode zichzelf verkoopt, proberen de vier fabrikanten gezamenlijk een extra impuls te geven aan het product. Het is overigens beter te spreken van een systeem, omdat de fabrikanten via berekeningen, tekenwerk, legplan, productie en montage een totaalpakket van product en bijbehorende diensten leveren. “Wij promoten het systeem omdat het aansluit op een aantal ontwikkelingen in het bouwproces van vandaag en morgen. Ten eerste is steeds meer behoefte aan prefabricage. Dit biedt bouwtijdwinst in een controleerbaar proces met betrouwbare, hoogwaardige uitkomsten. Ten tweede gaan we onmiskenbaar naar uniforme informatie-uitwisseling zoals BIM toe, waarbij bouwpartijen snel met ons communiceren over de benodigde fundering. Waar je in het verleden een flink aantal weken nodig had bij prefab, kunnen wij vandaag de dag binnen luttele weken de gevraagde balken leveren. Maatvast en compleet met opleg-, instort- en hijsvoorzieningen. Ten derde heb je met dit systeem een antwoord op de terugloop aan vakmanschap op de bouwplaats doordat ervaren mensen (moeten) stoppen. De aanwas van jongeren is gering en vult dit kennisgat onvoldoende op. Hierin kan verdere fabrieksmatige automatisering en standaardisatie als oplossing dienen. Zonder overigens aan flexibiliteit in te boeten, want met prefab funderingsbalken is ook die ene vrijstaande woning prima te funderen. Het hoeven bij het woord prefab niet meteen tientallen woningen te zijn. Daarnaast zijn complexere vormen, splitlevelwoningen en het bouwen boven of in het water juist bij uitstek geschikt voor prefab funderingsbalken.”

Voordelen zijn helder

Qua uitvoering zijn de voordelen helder: de funderingsbalken worden gemonteerd op op hoogte geslagen heipalen of  in de grond gevormde palen. Funderingsbedrijven bezitten de expertise om dit feilloos te doen. Bij heipalen hoeft de kop niet te worden gesneld voor de benodigde steklengte. Dit scheelt al gauw tot 50 cm aan paallengte en dus aan materiaal. Er is geen werkvloer nodig zoals bij traditionele bekistingen of er is geen gevaar voor het wegwaaien of opdrijven zoals bij PS-bekistingen. Tevens hoeft ter plekke geen wapening te worden gevlochten,  getild of te worden gecontroleerd door toezichthouders. Geen beton kruien, aftrillen en ander zwaar werk. In de fabriek wordt de wapening op de correcte wijze in de prefab balken opgenomen conform berekening en toetsing. Het product is rondom gecertificeerd. De balken worden gecodeerd, hetgeen het monteren vereenvoudigd.  Jan Willem Blaauboer: “De aannemer heeft geen omkijken meer naar dit deel van het werk. Geen organisatie en begeleiding van het werk van funderingsploeg, koppensnellers en vlechters. Ze verstaan allemaal hun vak, maar je praat over zware handmatige arbeid, veelal in wind en regen. Arbeidsomstandigheden zijn een zaak van ons allemaal, in toenemende mate ook van de opdrachtgevers die de aannemers daarop aanspreken. De aannemers zelf zien steeds meer de voordelen in van het uitbesteden van onderdelen van het bouwproces. Het is eigenlijk vreemd dat ze bij de fundering daar nauwelijks nog bij stilstaan. Want juist bij de fundering is veel winst te behalen. In tijd, in geld, in kwaliteit en in risicoverlaging. Niemand zit te wachten op problemen met de fundering die na een paar jaar opeens opduiken.”

Bewuste keuzes

Een schone bouwplaats waar efficiënt en gecontroleerd wordt gewerkt. Het past bij het moderne bouwproces. Prefab funderingsbalken zullen in het gros van de projecten uitkomst bieden. Ook een keertje niet. “Het is ons eraan gelegen dat bouwpartijen een bewuste keuze maken voor de fundering van woningen. En dat zij daarbij de voordelen in het proces allemaal meetellen. Oók het werk dat men binnen de eigen organisatie heeft als men kiest voor traditionele funderingen, compleet met uiteenlopende partijen, controles en administratie. Nu wordt één en ander vooraf keurig voorbereid, ter plekke effectief uitgevoerd en achteraf ontvangt men de termijnfacturen. Zo simpel is het. Voorwaarde is wel dat bouwpartijen niet alleen die bewuste keuze maken, maar ook hun proces daaromheen organiseren. Het zou zonde zijn als je in één dag twintig woningen fundeert en men wacht dan een tijd met het leggen van de vloeren. De aannemer kan z’n bouwproces verbeteren en verkorten. Dit begint bij een doordachte fundering.” 

Nadere informatie

Dit artikel is gepucliceerd in het B:ton magazine, nr. 15, juli 2010. Tekst: Paul Engels. Zie hieronder het filmpje 'Haal de Bouwvakker uit de modder'.