Twee 'futuristische' woongebouwen Leidsche Rijn 

In het midden van Leidsche Rijn zijn twee aparte appartementen- complexen gebouwd met een constructie van geprefabriceerde holle wanden, breedplaten en in-het-werk-gestort beton. Op de bouwplaats ontstond zo in een korte tijd een vormvaste constructie. De innovatieve randbekisting en voorzieningen voor de randbeveiliging, ontwikkeld door Omnia Plaatvloer, verbeterden bovendien de veiligheid en efficiency.

Relevante artikelen

Appartementen Leidsche Rijn

Twee 'futuristische' woongebouwen Leidsche Rijn 

In het midden van Leidsche Rijn zijn twee aparte appartementen- complexen gebouwd met een constructie van geprefabriceerde holle wanden, breedplaten en in-het-werk-gestort beton. Op de bouwplaats ontstond zo in een korte tijd een vormvaste constructie. De innovatieve randbekisting en voorzieningen voor de randbeveiliging, ontwikkeld door Omnia Plaatvloer, verbeterden bovendien de veiligheid en efficiency.

Flexibel bouwsysteem voor efficiënte en veilige bouw

Vlakbij een park in de wijk Het Zand in Leidsche Rijn bevinden zich sinds 2010 twee woongebouwen met een futuristisch uiterlijk, die zijn ontworpen door Architectuurcentrale Thijs Asselbergs. De gevels bestaan uit aluminium panelen met een witte hoogglans coating, afgewisseld met balkons en gedeeltelijk terugliggende ramen. Hierdoor ontstaat een gevarieerd ritme in de gebouwschil. 


Ieder woongebouw is 18 meter hoog, 37,75 meter lang en 19,29 meter diep. Bij elkaar bieden de twee rechthoekige complexen met 9.120 vierkante meter vloeroppervlak ruimte aan vijftig appartementen en vier penthouses. De onderste vier verdiepingen herbergen drie of vier appartementen per laag. Op het dak vormen twee penthouses per appartementenblok de 'kapiteinshutten'. Deze exclusieve wooneenheden zijn voorzien van ruime dakterrassen, waar de andere woonruimtes balkons hebben.

De betonnen draagconstructie is getekend en berekend door hoofdconstructeur Geelhoed Engineering in samenwerking met prefab betonfabrikant Omnia Plaatvloer. De prefab betonleverancier werd al bij de aanbesteding bij bet project betrokken. Zo kreeg aannemer Van Wijnen in een vroeg stadium inzage in de constructieve mogelijkheden, benodigde hoeveelheden beton en staal en daaraan gerelateerde kostprijs. Behalve het casco zijn ook de trappen en balkons geprefabriceerd. 

Holle wanden en vloeren

Een bouwmethode met geprefabriceerde holle wanden en breedplaatvloeren kreeg de voorkeur, vanwege de vormgevingsvrijheid, de bouwsnelheid en de flexibiliteit in leidingendoorvoer. De kanalen voor de balansventilatie konden bijvoorbeeld eenvoudig verwerkt worden. 
Van Oostenrijk licht toe: “Holle wand elementen bestaan uit twee betonschillen die door middel van tralieliggers aan elkaar zijn verbonden. Na montage in het werk worden de elementen gevuld met beton. Hierdoor ontstaat een monolithisch massieve betonwand. Holle wanden hebben een hoge mate van flexibiliteit ten aanzien van installaties en sparingen. Dit systeem wordt vaak gecombineerd met breedplaatvloeren, zo ook bij de appartementenbouw in Leidsche Rijn.”


Constructeur Erik van Huuksloot van Geelhoed Engineering zegt over de woongebouwen in Leidsche Rijn: “Het betonnen casco, dat bovenop een fundering van heipalen staat, kent een tweeledige opbouw. Dit komt door de ruimtelijke indeling van de gebouwen met op de begane grond gemeenschappelijke ruimtes en hierboven appartementen. Holle wanden rondom het trappenhuis stabiliseren de begane grond. De holle wanden op de vijf verdiepingen hierboven, die de vertrekken of appartementen als geheel scheiden, zorgen hier voor de stabiliteit.”

Randbekisting en randbeveiliging 

Omnia Plaatvloer paste twee innovaties toe, die veel navolging kregen in de bouw: geprefabriceerde randbekisting en instortvoorzieningen voor randbeveiliging. “Door de randbekisting van de breedplaatvloeren al in de fabriek te maken, kan er veel arbeid in het werk worden bespaard”, zegt commercieel manager Kees van Oostenrijk. “Een randbekisting aan het eind van een vloerveld maken hoefde niet meer. Inmiddels wordt de prefab randbekisting veelvuldig toegepast in de bouw. Bovendien zijn we nu ook in staat om ook randbekistingen voor trapgaten en sparingen te prefabriceren.”​Over de randbeveiliging zegt Van Oostenrijk: “Door in de fabriek stalen instortvoorzieningen te bevestigen aan de wapening van de breedplaten, kon de randbeveiliging al voor het lossen worden gemonteerd vooraf aan de plaatsing van de vloeren op de holle wanden. Bouwplaatsmedewerkers konden zo veilig werken zonder zich te hoeven zekeren aan de constructie. Ook verliep het bouwproces sneller vanwege de gedeeltelijke prefabricage van de veiligheidsvoorzieningen. Door het gekozen bouwsysteem en bijbehorende innovaties vergde de bouw van elke verdieping van de constructie slechts vijf dagen.”


Projectgegevens

Locatie:  Leidsche Rijn
Architect: Architectuurcentrale Thijs Asselbergs
Constructeurs: Geelhoed Engineering en Omnia Plaatvloer
Betonproducent: Omnia Plaatvloer
Aannemer:  Van Wijnen
Bouwperiode: 2007- 2010
Bruto vloeroppervlak: 9.120 vierkante meter
Pro prefab: snel bouwen, vormgevingsvrijheid
Bijzonderheden: Geïntegreerde randbeveiliging en randbekisting