Alles over
prefab beton

Persberichten

Bouwwereld slaat handen ineen bij inventarisatie breedplaatvloeren

De Associatie van Fabrikanten van constructieve elementen (AB FAB) werkt nauw samen met onder meer VNConstructeurs en Bouwend Nederland om de inventarisatie rondom breedplaatvloeren te verbeteren en te versnellen. Na een brief van het ministerie van BZK is de bouwwereld druk doende inzicht en overzicht te krijgen over het gebruik van breedplaatvloeren in utiliteitsgebouwen. Aanleiding voor de brief was het rapport over de ingestorte vloer van de parkeergarage bij Eindhoven Airport.


Het inventariseren blijkt tot nu toe een lastig karwei, omdat niet altijd duidelijk is wie het initiatief moet nemen. In de bouwwereld is een brede oproep gedaan aan alle leden van de drie verenigingen, om medewerking te verlenen aan het doorlopen van het stappenplan.

Stappenplan

De inspectie van de breedplaatvloeren wordt uitgevoerd aan de hand van het informatiedocument dat het adviesbureau Hageman heeft opgesteld naar aanleiding van de parkeergarage in Eindhoven. Dat document bevat een stappenplan dat moet worden doorlopen om te achterhalen of de desbetreffende breedplaatvloer al dan niet veilig is. Dit stappenplan


Sinds het verspreiden van het stappenplan zijn enkele gebouwen uit voorzorg gesloten voor onderzoek. En na onderzoek zijn de meesten van deze gebouwen veilig bevonden, is voor hen nader onderzoek niet noodzakelijk en zijn deze derhalve gewoon weer open.


Om de inventarisatie te versnellen hebben verschillende producenten op hun website aangegeven welk type breedplaat zij de afgelopen jaren gemaakt hebben. De verschillende pagina’s van producenten zijn gemakkelijk te bereiken via deze website.

Noot:

AB-FAB staat voor Associatie van Fabrikanten van constructieve elementen. Het doel van AB-FAB is om marktpartijen te helpen bij het succesvol toepassen van geprefabriceerde betonnen bouwelementen.

Voor meer informatie is namens AB-FAB contactpersoon: de heer T.J. van den Broek; telefoonnummer: 0348 - 48 44 84.


Casestudies Prefab Beton gepresenteerd op Gevel 2018

Expositie Experimenteel Beton


De Gevel beurs is het jaarlijks podium voor de presentatie van ’Experimenteel Beton’. De prototypes trekken doorgaans veel aandacht. Een aantal ideeën wordt doorontwikkeld tot commercieel product.

Experimenteel beton wordt ingezet om een brede groep ontwerpers in dialoog te brengen met de industrie waarbij goede creatieve ideeën de basis vormen.


Casestudie Boerenbeton

Het boerenlandschap inspireert, dat is een gegeven. Binnen de casestudie boerenbeton zijn prachtige creatieve prototypes ontwikkeld waarin eierschalen, (verbrand) riet en schapenvacht zijn verwerkt tot bouwmateriaal met een typische textuur. Er is uitgegaan van materialen in en rondom het boeren productieproces.


De inspiratie is gebaseerd op de stad van 2050 die louter bestaat uit hoogbouw gemaakt uit beton. Maar dan wel uit boerenbeton. Beton is namelijk opnieuw gedefinieerd als een mix van duurzaam bindmiddel, zand, grind maar ook ander aggregaten zoals stro en hout, wol of kalk in de vorm van eierschalen en botten afkomstig van de slacht. Deze nieuwe toegevoegde aggregaten leiden tot speciaal isolerende beton, extra licht beton, en beton met speciale akoestische texturen die het geluid invangen of verspreiden.


Geelen Beton, Wim van Rongen ism Mark Hemel, architect en Bureaubakker, Siebe BakkerCasestudie 70’s Concrete

Voortbordurend op mathematische sierbeton ’stenen’, herkenbaar van de tuinen en balkons in de zeventiger jaren ondersteund door nieuwe productiemethoden en nieuwe materialen is deze casestudie interessant vanwege haar repeterende vorm in de uitwerkingen. Er zijn openingen in betonnen elementen geproduceerd, elk net iets anders, maar toch een familie waarbij geen wand hetzelfde is.Er is gebruik gemaakt van verschillende methoden, van ballonnen gevuld met lucht, vloeistoffen of zand, tot rubberen ’banden’ die zowel op spanning worden gebracht als in hoofdvorm te kunnen veranderen, door een systeem van RVS spanners.


Betonindustrie de Veluwe, Martijn Eikelenboom en Gert Westerink ism KAAN Architecten, Loes Martens en Marija Mateljan

Casestudie Ravencrete

Wederom bijzonder in haar facetten is de Ravencrete. Dit project is gestart met een zoektocht naar passend materiaal voor het ontwerp van een badhuis. Een allure van oude Romeinse baden. Beton biedt een gunstige en duurzame optie vooral omdat het badhuis wordt blootgesteld aan elementen in de duinen. Er zijn samples gemaakt van beton om natuursteen na te bootsen, wat heeft geleid tot het maken van een nieuw element wat tussen beton en natuursteen in zit.In de prototypes zijn Noir Ebene, Noors en Madagaskar marmer gebruikt, maar ook glazen knikkers en RVS krullen. Tot slot zijn alle prototypes geborsteld en of gepolijst.


Hurks prefabbeton, Pierre van Boxtel, Gerard Brood, Raymond Janssen ism Bureaubakker, Siebe Bakker

Casestudie Emmenthaler

Een doorsnede van ballonnen, plastic ballen en knikkers zijn het resultaat van het prototype ’Emmenthaler’ geïnspireerd door de Emmenthaler gatenkaas.


De gedachte ging uit naar het creëren van gaten in beton. Met de emmenthaler kaas als voorbeeld waarbij na het doorsnijden de gaten zichtbaar zijn. In de rijping van kaas worden de gaten veroorzaakt door de rijping van kaas waarbij vrijgekomen gassen niet kunnen ontsnappen. Een soortgelijk proces bleek binnen beton niet te werken. Er is geëxperimenteerd met het gieten van ballonnen, plastic, wasco’s, touwen en knikkers in beton. Al met al een verrassend resultaat na het doorzagen van beton.


Haitsma Beton, Hendrik Herder, Marijke Mulder ism Orange Architecs, Jeroen Schipper


Een nieuwe naam voor AB-FAB: Constructief Prefab

Constructief Prefab is de nieuwe naam voor AB-FAB. Voorheen participeerde AB-FAB als sector binnen de Bond van Fabrikanten van Betonproducten in Nederland (BFBN), nu als sector Constructief Prefab binnen de koepelorganisatie Betonhuis. Daarin zijn de sectoren van de Bond van Fabrikanten van Betonproducten in Nederland (BFBN), Cement&BetonCentrum (C&BC) en Vereniging van Ondernemingen van Betonmortelfabrikanten in Nederland (VOBN) vertegenwoordigd.

De koepelorganisatie vertegenwoordigt 300 bedrijven in verschillende sectoren en is gevestigd in Woerden. Betonhuis is hét aanspreekpunt binnen de betonsector, een innovatief kenniscentrum en expert op het gebied van duurzaam bouwen met beton. Het doel van

Constructief Prefab is om marktpartijen te helpen bij het succesvol toepassen van betonnen bouwelementen. Dit doen wij onder andere door kennis over te dragen en te informeren over de vele toepassingen van prefab beton. Daarnaast pleit Constructief Prefab voor betere samenwerking met verschillende marktpartijen.

© 2016/2017/2018 AB-FAB - Website ontwikkeling: Wurld
Cimple Aanmelden

AanmeldenMail wachtwoordAnnuleren