Slim investeren
doe ik met prefab

Voorbeelden - Bouwconcepten

Ter inspiratie; Praktijkvoorbeelden en Voorbeeldconcepten.

Praktijkvoorbeelden (referentieprojecten)

Hier kunt u referentieprojecten bekijken van de verschillende AB-FAB leden. Dit is uiteraard maar een deel van de reeds uitgevoerde projecten met prefab-beton door leden van AB-FAB. Voor meer informatie over de leden of projecten kunt u via betrokken kennisleveranciers naar de website van het desbetreffende lid.   


H-pier Schiphol

De H-pier is gesitueerd tussen de bestaande Terminal en de A4 snelweg Den Haag – Amsterdam.

Het eerste deel met een lengte van 150m verbindt de Terminal met de reeds bestaande G-pier en van daaruit gaat de pier verder naar de zone waarin zich een zevental preboardinggebouwen bevinden. De pier heeft een totale lengte van ca. 500m en een breedte van ca. 13m. 

Voorgespannen kolommenH-pier Schiphol

Voorgespannen kolommen                                                                                                 H-pier luchthaven SchipholVerdiepte tunnel Maastricht

Evenwijdig aan de Maas vanaf de St.Servaasbrug richting Wilhelminabrug is de verdiepte tunnel gesitueerd. Het verdiepte tracé is over een lengte van ca. 400 meter overdekt, waardoor het verkeer voortaan onder de boulevard door zal rijden.

Het tunneldek bestaat uit geprefabriceerde voorgespannen elementen met een maximale overspanning van ca. 15 m¹.


TunnelingangIn de tunnel


De tunnelingang in Maastricht                                                                                             Boven de tunnel bevindt zich de boulevard


Bouwconcepten

Samen met marktpartijen werkt de toeleverende industrie al jaren aan het continu verbeteren van oplossingen. 

Qua toepassing, sterkte, slankheid en uiterlijk zijn in de afgelopen jaren vele innovaties geïntroduceerd.

 

Enkele voorbeelden:

 

ModieSlab-concept

Plaatsing van de rijbaandelen (ModieSlab-concept)ModieSlab© bestaat uit gelaagde betonplaten met daaronder drainbuizen voor snelle afwatering van regenwater. Door de zeer open betonstructuur gaat dit sneller dan bij het nieuwste Zoab-asfalt. Deze buizen worden ook gebruikt worden voor reiniging van het wegdek en als ruimte voor intelligente functies zoals detectering en signalering. In de volgende laag ligt een systeem van leidingen, waardoor het wegdek in de zomer gekoeld en in de winter verwarmd kan worden. Hiermee kan de weg sneeuw- en ijsvrij worden gehouden zonder milieuonvriendelijke strooizouten. Bovendien blijft de wegtemperatuur zo het gehele jaar gelijk, zodat geen voegbewegingen ontstaan en de kwaliteit van het beton langer behouden blijft. De prefab betonplaten worden op een fundering van heipalen verankerd, wat de constructie beschermt tegen verzakking. Naast toepassing in de wegenbouw is het concept ook goed bruikbaar voor andere situaties waar snel nieuw wegdek moet kunnen worden vervangen, zoals bijvoorbeeld voor start- en landingsbanen op vliegvelden.


ModieSlab-concept

  

Landshape-concept
Landshape is een innovatieve manier van landschapsinrichting. Landshape-conceptLandshape-concept 2

 

 

 

Het bestaat uit een constructie waarin, door middel van Tensar geogrids, gewapende grond, wordt afgewerkt met geprefabriceerde betonnen panelen.

 

 

 

  

© 2016/2017/2018 AB-FAB - Website ontwikkeling: Wurld