Zo realiseer ik
een solide rendement

Voorbeelden - Bouwconcepten

Ter inspiratie; Praktijkvoorbeelden en Voorbeeldconcepten.

Praktijkvoorbeelden (referentieprojecten)

Hier kunt u referentieprojecten bekijken van de verschillende AB-FAB leden. Dit is uiteraard maar een deel van de reeds uitgevoerde projecten met prefab-beton door leden van AB-FAB. Voor meer informatie over de leden of projecten kunt u via betrokken kennisleveranciers naar de website van het desbetreffende lid. 


Ikea Breda 

Dankzij een grote vrije overspanning soepel parkeren onder het gebouwDe grootste IKEA vestiging van Nederland is volledig van prefab-beton.

En geen taferelen meer van vele auto’s om het pand, want voor het eerst komen er parkeergarages onder het gebouw. 

 
Het  IKEA-gebouw in Breda is een uitzonderlijk project. Niet alleen het formaat en de hoogte van het gloednieuwe woonwarenhuis zijn on-Nederlands. Ook de bouw wijkt af van de IKEA-vestigingen zoals iedereen die kent. Voor het eerst kwamen de parkeerplaatsen onder het gebouw. Dat zorgt ervoor dat 1.100 personenauto’s ónder het gebouw kunnen parkeren, in plaats van er omheen. 


Kenmerkend voor de IKEA-projecten zijn de korte voorbereidings- en bouwtijd.


In augustus 2001 begon Hoco Beton uit Weert aan het project en 20 augustus 2003 is de opening. Daarvoor is de planning cruciaal. Met die strakke planning ging Hoco Systems voor IKEA aan de slag en haalde dagschema’s van 45 vrachten prefab-beton per dag.Overspanning 16 meter

15kN/m2 en 16 meter vrije overspanningEen doorsnee winkelgebouw heeft 400 kg belasting per vierkante meter.

In Breda moesten de bouwers rekening houden met 15 kN/m² bij een overspanning van 16 meter.


Om die hoge spanning te dragen werden voorgespannen TT-vloeren met druklaag en balken met een doorsnee

van 820 x 1000 mm gebruikt.
 
De stabiliteit van het gebouw wordt volledig door de liftschachten en trappenhuizen verzorgd.
Alle vloeren van de tweede verdiepingsvloer zijn met lasplaten onderling aan de balken en wanden gekoppeld. Daardoor kunnen alle horizontale krachten naar de fundering uitwijken.
 
Het resultaat is een winkeloppervlak van ca. 26.000m² en een parkeeroppervlak binnen het gebouw

in twee lagen van ca. 32.500 m². IKEA Breda: een innovatief gebouw in een bekend jasje.


Kantoor Arnhem

Het aanvankelijk gedeeltelijk in prefab beton ontworpen 9 verdiepingen hoge kantoorgebouw met aansluitend parkeerdek werd door ons, in overleg met de hoofdconstructeur, omgezet naar een volledig prefab betonnen gebouw.

Hierdoor werden ook de kernwanden en bekistingsvloeren d.m.v. prefab-elementen gerealiseerd. 

Kantoor Arnhem in de ruwbouwfaseKantoor Arnhem enkele weken later


De stabiliteit van het gebouw wordt verzorgd door de kernwanden, die via tandopleggingen aan elkaar gekoppeld zijn. Zoedoende worden de op te nemen afschuifkrachten doorgezet naar de fundering.Door deze wijziging kon de bouwperiode, welke voor een groot deel in het winterseizoen viel, fors terugdringen tot 15 werkweken.  

Bouwconcepten

ParSys-concept (flexibele parkeergarages)

Parkeren zal in de toekomst, zo is de algemene verwachting, eerder duurder dan goedkoper worden. Er is in ons land veel te weinig ruimte voor parkeren en vooral binnenstedelijk ondervinden we dagelijks de gevolgen daarvan. De geboden parkeervoorzieningen volstaan vaak niet meer waardoor bezoekers genoodzaakt zijn hun auto te parkeren in omliggende straten met alle hinder voor bewoners op de koop toe. ParkSysParkSys in de praktijk

 

Waar tot voor kort bij nieuwbouwplannen voor een ziekenhuis of kantoor het onderwerp parkeren nauwelijks ter sprake kwam is het nu een hot issue. De opdrachtgever wordt geconfronteerd met een door de overheid opgelegde parkeernorm waaraan voldaan moet worden. Nog lastiger wordt het wanneer de opdrachtgever wordt gedwongen nu een beslissing te nemen over een definitieve parkeerinvulling, terwijl een afgewogen besluit over de definitieve bestemming van de schaarse grond pas over een aantal jaren op de agenda staat.

 

De parkeergarage is zo is ontworpen dat de complete garage op een andere plaats kan worden herbouwd, wanneer blijkt dat de plek die de garage nu inneemt beter een andere bestemming kan krijgen.

 

© 2016/2017/2018 AB-FAB - Website ontwikkeling: Wurld