Alles over
prefab beton

Voorbeelden - Bouwconcepten

Ter inspiratie; Praktijkvoorbeelden en Voorbeeldconcepten.


Praktijkvoorbeelden (referentieprojecten)

Hier kunt u referentieprojecten bekijken van de verschillende AB-FAB leden. Dit is uiteraard maar een deel van de reeds uitgevoerde projecten met prefab-beton door leden van AB-FAB. Voor meer informatie over de leden of projecten kunt u via betrokken kennisleveranciers naar de website van het desbetreffende lid.

 

Waterrandwoningen in Voorburg

Project Zijdesigt: 32 Waterrandwoningen in Voorburg

 

Om de drukke doorgaande weg Leidschendam-Scheveningen te ontzien, wordt een nieuwe randweg aangelegd. In een deel daarvan zijn tunnels gepland, die liggen in een woon- en winkelgebied in Voorburg. De tunnels zijn gebouwd om omwonenden geen geluidsoverlast te laten hebben, en om het autoverkeer het riviertje de Vliet te kunnen laten kruisen. Om de tunnels aan het oog te onttrekken, worden ze 'ingepakt in een nieuwe woonwijk, waarvan 32 zogenaamde Waterrandwoningen deel uitmaken. Bij de Waterrandwoningen gaat het om vijf blokken van luxe woningen die, zoals de naam al doet vermoeden, aan waterpartijen grenzen. Aan begin en eind van elk blok staat een ellipsvormige 'kopwoning'. Deze is alleen met de garage aan de ernaast gelegen woning verbonden. Belton lid Vebo heeft er een stevige kluif aan gehad om de prefab betonelementen voor deze woning tot in detail nauwkeurig te krijgen.

 

Waterrandwoningen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Bouwen in ellipsvorm

 

Aan de hand van de tekeningen van de architect heeft Vebo voor elk element een werktekening gemaakt. De moeilijkheid daarbij was dat veel elementen afwijkende radiussen hadden. Heeft een cirkel maar één straal, een ellips kan er wel drie of vier hebben, waarbij Vebo dus voor iedere straal een andere mal moest maken. Al die verschillende krommingen moesten worden vertaald in strakke spekbanden en raamdorpels, die tot op de millimeter nauwkeurig op elkaar aansluiten. Wat bij de uitlevering van alle elementen makkelijk werkte, was Vebo's stickersysteem. Daarop staat zowel het merk van Vebo als dat van de architect. Behalve een waterdichte interne controle bij Vebo levert dit ook makkelijk te sorteren producten op de bouwplaats op. 

 

 

Bouwconcepten

Hier een voordbeeld van de bouwproject waarin op een verregaande industriele wijze invulling is gegeven aan zowel de bouw zelf, maar vooral ook de aanpasbaarheid van ruimte en installaties gedurende het gebruik. 


1657217932_1999999558_Seniorencomplex-Middelburg


Aan de Gerbrandylaan in Middelburg is een wooncomplex met 56 seniorenwoningen gerealiseerd. Een project met een bijzondere bouwvorm, die zich kenmerkt door flexibiliteit, hoge kwaliteit en een hoog bouwtempo.

De appartementen zijn verdeeld over twee blokken. Door de afwisseling van twee en drie verdiepingen heeft het complex een speelse uitstraling. De oppervlaktes van de appartementen variëren van 75 tot 77m².

Unieke bouwvorm
Voor de ruwbouw van dit complex is gekozen voor het cascobouw. Dit maakt, mede door de uitgekiende logistiek, een hoog bouwtempo mogelijk. In 11 werkweken stond het casco waardoor zodat nog voor de winter het complex gereed was. Normaal gesproken duurt een dergelijk proces twee tot drie keer zo lang.

Een ander voordeel van het gekozen FlexCasco systeem is dat de woning vrij indeelbaar is. Bovendien is het makkelijker om woontechnologie in te passen en voorzieningen aan te passen aan de toekomstige wensen van bewoners. In het complex komt een slim klimaatbeheersingssysteem: op een energiezuinige manier wordt met aardwarmte gekoeld en verwarmd. Hiermee behalen we een aanmerkelijke CO₂-reductie. Met dit nieuwe concept zet Woonzorg Nederland en nieuwe trend voor woonzorgconcepten.

Vitale senioren
Het complex ligt in een leuke, levendige stadswijk aan de rand van het pittoreske centrum van Middelburg. Het komt te staan naast het voormalige verzorgingshuis en nu studentenhuisvesting het Roggeveenhuis. Bovendien ligt het complex naast het mooie park Jacob Roggeveen.

De woningen zijn bedoeld voor 55+ers. Uitgangspunt is dat mensen zo lang mogelijk zelfstandig kunnen blijven wonen. Mocht er behoefte aan zijn, kunnen bewoners ondersteuning krijgen in de vorm van zorg en diensten. In samenwerking met Zorgstroom wordt een breed pakket op het gebied van wonen, zorg en service samengesteld.


Project: 56 seniorenwoningen
Ruwbouw: FlexCasco
Ruwbouw gereed: 11 werkweken

 

© 2016/2017/2018 AB-FAB - Website ontwikkeling: Wurld