Productie

Kokerliggers

Aantrekkelijk

De kokerligger is een aantrekkelijke ligger, gelet op de gunstige vorm waarbij de kokervorm sterkte geeft en een grote draagkracht biedt. De toepassing van kokerliggers in allerlei vormen en doorsneden is sterk gegroeid sinds de introductie op de markt, in het midden van de jaren ’80. De kokerligger is met name voor grotere, zwaardere constructies de meest geëigende oplossing. Voor kleinere kunstwerken is deze prijstechnisch minder interessant.

Een kokerliggers van maar liefst 68 meter lang!

Volledig dek

Kokerliggers vormen in het werk een volledig dek uit prefab beton. De liggers behoeven dus geen stortbelasting van een druklaag te dragen in de bouwfase. Hierdoor kan de volledige capaciteit van de liggers worden aangewend voor het dragen van de veranderlijke belasting. Dit resulteert in een kleine constructiehoogte. De holle ruimte in de ligger wordt verkregen door toepassing van een polystyreen kern of door de ligger in twee fasen te storten. In het laatste geval wordt eerst een U-vormige doorsnede geproduceerd. Zodra deze voldoende is verhard (na circa 3 uur) wordt het dek op een verloren bekisting gestort. Het uiteinde van de kokerliggers is massief over een lengte van circa 1 meter.


Kokerliggers

Twee types dwarsverbinding

Er worden in principe twee types dwarsverbinding toegepast om de liggers tot een dek samen te stellen:

  • Kokers met gewapende voeg; hierbij worden de liggers voorzien van zijdelings uitstekende wapening uit de bovenflens. De liggers worden naast elkaar geplaatst en de voeg wordt in het werk gestort.
  • In dwarsrichting voorgespannen; de dwarsverbinding van de liggers bestaat hier uit voorspanning. De voorspanning wordt door sparingen gevoerd die in het dek van de ligger zijn opgenomen. De voeg tussen de liggers wordt aangegoten met een krimparme mortel.