Kwaliteit en kwaliteitscontrole

Controle betonkwaliteit

Om de betonkwaliteit te controleren worden tijdens de stort van betonconstructies monsters genomen. Kleine kubusvormige mallen worden gevuld met het monstermateriaal, verdicht en onder geconditioneerde omstandigheden bewaard en uitgehard. Dit geeft per betonsoort een aantal betonkubussen, welke worden gebruikt om de betonkwaliteit vast te stellen.

Maken proefstukken

mal voor kubussen

Bepalen druksterkte

Na precies 4 weken, 28 dagen, worden de kubussen beproefd op betondruksterkte. In een geijkte betonpers worden de kubussen kapot gedrukt. De kracht waarbij de kubus kapot gaat is een maat voor de betonkwaliteit. Deze zogenaamde kubusdruksterkte is de basis voor de betonkwaliteit. Alleen wanneer de kubusdruksterkte voldoende hoog is, mag het beton van dit product de aanduiding C35 of C45 hebben.

Kubussen worden bewaard in waterbak

waterbak

Geconditioneerde condities

In betonfabrieken worden de betonproducten onder geconditioneerde omstandigheden, op een industriƫle wijze geproduceerd. Daarom zal de betonkwaliteit van de monsters, de kubussen, dicht liggen bij de betonkwaliteit van de heipaal. Dit in tegenstelling tot in de grond gevormde palen, waarbij de condities van het beton in de grond (verdichting, water-cementfactor, temperatuur, etc.) sterk afwijken van de geconditioneerde condities van de kubussen.
Lees meer: Sterkteklassen beton

Drukken van de kubus

drukken kubus
© 2015/2016/2017/2018 AB-FAB - Website ontwikkeling: Wurld