Grijs en lang

Heipalen zijn in verschillende uitvoeringen te verkrijgen. Ook al lijken alle heipalen grijs en lang, de werkelijkheid is dat er een groot assortiment palen beschikbaar zijn. Variatie in dwarsdoorsneden en lengte, maar ook in vorm en uitvoering.
Heipalen

Heipalen in soorten en maten

Grijs en lang

Heipalen zijn in verschillende uitvoeringen te verkrijgen. Ook al lijken alle heipalen grijs en lang, de werkelijkheid is dat er een groot assortiment palen beschikbaar zijn. Variatie in dwarsdoorsneden en lengte, maar ook in vorm en uitvoering.

Verschillende soorten en maten heipalen

heipalen doorsnedes

Standaard heipaal

De rechte heipaal wordt het meeste toegepast. Dit is een gladde, voorgespannen paal met een vierkante doorsnede, in afmeting oplopend van 180 x 180 mm tot 500 x 500 mm. Grotere palen worden voor bijzondere projecten speciaal gemaakt.
Lees meer: Standaard Heipaal

Standaard heipaal

heipaal staand

Andere vorm en uitvoeringen

Naast de standaard paal is er variatie in de dwarsdoorsneden, zoals een rechthoekige doorsnede of een verzwaarde voet of verjongde schacht. Bij deze paal is de schachtafmeting aan de punt groter om maximaal puntdraagvermogen te mobiliseren, terwijl de schacht slanker is om materiaal te besparen.
Daarnaast zijn er nog paaltypen voor speciale toepassingen.
Lees meer: Andere uitvoeringen
Lees meer: Bijzondere uitvoeringen en maatwerk

Dimensionering

De heipaal moet bestand zijn tegen alle krachten die er op komen te werken. Zowel in het gebruiksstadium als voor en tijdens de installatie, bij transport, opslag en het heien. De heipaal wordt door de fabrikant gedimensioneerd op al deze krachten. Het resultaat is een paalontwerp waarin is vastgelegd wat de betonkwaliteit, de voorspanning en de kopwapening dient te zijn.
Lees meer: Dimensionering

Hijsen palen

hijsen palen

Betonkwaliteit

De kwaliteit van het beton bepaalt in grote mate de sterkte van de betonnen heipaal.
De sterkte is benodigd om tijdens het transport, het hijsen, het heien en in het gebruiksstadium de krachten te weerstaan. De duurzaamheid van het beton zorgt ervoor dat de heipaal zijn sterkte en andere eigenschappen behoudt.
Standaard worden heipalen in de betonkwaliteit C35 of C45 geleverd.
Lees meer: Betonkwaliteit

Voorgespannen versus traditioneel

Bijna alle geprefabriceerde heipalen zijn voorgespannen. Dit betekent dat in het beton stalen strengen zorgen voor voorspanning van het beton. Dit heeft voordelen tijdens transport en opslag, bij het heien en in de gebruiksfase.
In de kleine maten wordt soms ook nog traditioneel gewapende heipalen toegepast.
Lees meer: Voorgespannen versus traditioneel

Voorspandraden

voorspandraden

Kopwapening

Dankzij de hoge kwaliteit van de prefab heipaal, zijn deze zeer geschikt voor het opnemen van grote paalkrachten. Voor heipalen die ook grote dwarskrachten en of momenten moeten opnemen is soms extra kopwapening vereist. Op basis van de gegevens van de constructeur kan de palenfabrikant het ontwerp aanpassen.
Lees meer: Kopwapening

Doorsnede kop heipaal

doorsnede kop

© 2015/2016/2017/2018 AB-FAB - Website ontwikkeling: Wurld