Woningbouw

In de woningbouw zijn er twee bouwmethoden: eengezinswoningen en gestapelde woningen (appartementenbouw). ​​​​​​​

De eengezinswoningen worden onderverdeeld in vrijstaande woningen, rijtjeswoningen en twee-onder-een-kapwoningen.

Handboek Prefab Beton

In de woningbouw zijn er twee bouwmethoden: eengezinswoningen en gestapelde woningen (appartementenbouw). ​​​​​​​

De eengezinswoningen worden onderverdeeld in vrijstaande woningen, rijtjeswoningen en twee-onder-een-kapwoningen.

Keuze bouwsysteem

Huizen bouwen kan met verschillende materialen. Hier concentreren we ons op woningbouw met prefab beton. Ook komen mengvormen voor, zoals gietbouw met bijvoorbeeld in het werk gestorte wanden met prefab vloeren. De keuze voor het bouwsysteem hangt af van verschillende factoren, zoals ruimte op de bouwplaats, keuze voor droge bouwsystemen, beschikbaarheid van bouwplaatspersoneel en voorkeuren van de ontwerper, constructeur en aannemer. Maar ook aan de eisen die aan het bouwwerk worden gesteld. 

Betonnen prefab woningbouw

Het bouwsysteem waarin het meeste prefab beton wordt gebruikt, zijn prefab betonnen casco’s. Dit systeem wordt ook wel grote elementenbouw genoemd. Vanaf de prefab begane-grondvloer worden prefab betonnen wanden, kanaalplaatvloeren, binnenspouwbladen, kappen en soms binnenwanden als volledig pakket in één keer gemonteerd tot een woningcasco. Dit kunnen zowel eengezinswoningen zijn als appartementen. 

Prefab betonnen casco's

Het casco wordt in één montagegang gebouwd met grote elementen. Belangrijke voordelen zijn de snelheid van bouwen én minder verschillende arbeidsdisciplines op de bouw. Doordat meer activiteiten in fabrieken plaatsvinden, is er immers minder arbeid op de bouwplaats nodig. Het monteren van casco's, waarin al vele zaken zoals elektra, sparingen, constructieve verbindingen zijn meegenomen, leidt tot een betere procesbeheersing. De snelheid van monteren hangt af van de hijskraan. Doordat prefab producten kant-en-klaar op de bouwplaats komen, is er altijd sprake van een schone bouwplaats. Prefab bouwen is ook voor de mensen een voordeel: alle handelingen worden gedaan met de kraan. Fysiek werk komt bijna niet meer voor. 

Gestapelde bouw

Een andere bouwmethode waarin prefab beton wordt toegepast is de stapelbouw. Hiermee wordt de combinatie van kalkzandsteen wanden en prefab betonnen systeemvloeren bedoeld.

Appartementenbouw

Gietbouw

Bij deze bouwmethode kan een combinatie voorkomen van prefab beton en in het werk gestort beton. Het betonnen casco wordt op de bouw in het werk gestort met behulp van tunnelbekisting. De begane-grondvloer is hierbij meestal een ribcassettevloer. De binnenspouwbladen kunnen van prefab beton zijn, dan wel van hout. Een mengvorm is het storten van de wanden op de bouw door gebruik te maken van wandbekistingen. Hierop kunnen bekistingsplaatvloeren of kanaalplaatvloeren gebruikt worden voor de verdiepingsvloer. 


Breedplaatvloer

Esthetiek 

Het materiaal beton is in vrijwel elke vorm te vervaardigen. Dit biedt mogelijkheden om specifieke architectuurvormen te verwezenlijken, juist in de woningbouw. Van subtiele details in het gevelbeeld tot statement met contrastrijke gevels of opvallende ornamenten. Functionele elementen kunnen in prefab (sier)beton uitgroeien tot karakteristieke, gezichtsbepalende elementen in de woningbouw. Sterker, de architect kan met deze elementen een bepaalde stijl aan de woningen geven, van klassieke stijlen tot een gewenste jaren ’30-stijl en van de bekende Dudok-stijl tot moderne en tijdloze stijlen. Ook de balkons zijn niet alleen een functionele toevoeging aan woningen, maar een ‘instrument’ in handen van architecten om de vormgeving te versterken.

Kennisbank Betonhuis 

Constructief Prefab is een van de sectoren binnen Betonhuis. Betonhuis heeft een kennisbank met veel informatie, onder andere op het gebied van woningbouw.