Woningbouw

Relevante artikelen

BlueCasco

Het BlueCasco is een zeer goed geïsoleerd prefab betonnen casco, dat in vijf dagen wind-, regen- en kierdicht wordt opgeleverd, met betonkernactivering, kozijnen en een dak. Het verwarmen en koelen gebeurt via de wanden, wat voor een gelijkmatig en comfortabel binnenklimaat zorgt. De goede energetische eigenschappen beperken de woonlasten. Als een koper bovendien gebruik maakt van groenfinanciering bespaart hij of zij al vanaf de eerste maand op woonlasten. Het eerste woningbouwproject met dit nieuwe bouwsysteem krijgt gestalte in Nistelrode. Er blijkt veel interesse in het concept, ook vanuit onverwachte hoek: zorginstellingen.

Het Strijkijzer 

De 131 meter hoge toren het Strijkijzer verrees centraal op het Rijswijkseplein in Den Haag, direct langs tram- en autoverkeer. Vanaf vloer vier bouwde aannemer Boele & van Eesteren met prefab betonnen elementen. Dit vereenvoudigde de logistiek en versnelde de bouwtijd. Vestia kon zelfs een jaar eerder dan aanvankelijk gepland de wooneenheden verhuren. 

Stack Breda

Twaalf stadsvilla's, een kantoor en twee appartementengebouwen vormen samen het project Stack Breda. De twee woontorens vallen het meeste op. Door de gevarieerde stapeling van grote balkons ontstaat er een apart gevelritme. De witte gevelbekleding, die ook in de helft van de stadsvilla's voorkomt, zorgt voor een groot contrast met de bestaande woonwijk in baksteenarchitectuur. Het gekozen bouwsysteem met een variatie aan prefab betonelementen ondersteunt de vrije vormgeving van villa's en woontorens. Bovendien kon er zo snel gebouwd worden.

De Stasheer

De Stadsheer in Tilburg is één van de eerste Nederlandse gebouwen boven de 100 meter hoogte met een constructie van geprefabriceerd betonnen elementen. Bouwen met kant-en-klare onderdelen bleek niet alleen sneller, maar vooral goedkoper dan bouwen met in-het-werk-gestort beton. Hiernaast was het proces beter te beheersen. Doordat de sandwichgevel integreerde in de ruwbouw viel bovendien een bouwstroom met steigerwerk weg. 

Appartementenbouw in Leidsche Rijn

In het midden van Leidsche Rijn zijn twee aparte appartementencomplexen gebouwd met een constructie van geprefabriceerde holle wanden, breedplaten en in-het-werk-gestort beton. Op de bouwplaats ontstond zo in een korte tijd een vormvaste constructie. De innovatieve randbekisting en voorzieningen voor de randbeveiliging, ontwikkeld door Omnia Plaatvloer, verbeterden bovendien de veiligheid en efficiency.

Hof Klarenbeek

Woonzorg Nederland Projectontwikkeling realiseerde in Middelburg een gebouw voor 55-plussers: Hof Klarenbeek. Met dit appartementencomplex, dat in 2009 werd opgeleverd, won de corporatie de Golden Green Award van het tijdschrift Building Business. De flexibiliteit van het bouwsysteem, het binnenklimaat en reductie van afvalstoffen gaven de doorslag voor de jury. De bouw verliep 25 procent sneller in vergelijking met traditionele bouwsystemen. De zorgappartementen, die gerealiseerd zijn met het droogstapelsysteem EcoPrefab Concept met het FlexCasco van VBI, refereren naar de nabijgelegen 19e eeuwse arbeiderswoningen en stadsvilla's. Integratie van vorm, bouwefficiency en functie is hiermee gerealiseerd.