Grijs en lang

Heipalen zijn in verschillende uitvoeringen te verkrijgen. Ook al lijken alle heipalen grijs en lang, de werkelijkheid is dat er een groot assortiment palen beschikbaar zijn. Variatie in dwarsdoorsneden en lengte, maar ook in vorm en uitvoering.
Heipalen

Heipalen in soorten en maten

Grijs en lang

Heipalen zijn in verschillende uitvoeringen te verkrijgen. Ook al lijken alle heipalen grijs en lang, de werkelijkheid is dat er een groot assortiment palen beschikbaar zijn. Variatie in dwarsdoorsneden en lengte, maar ook in vorm en uitvoering.

Heipalen zijn in verschillende uitvoeringen te verkrijgen. Ook al lijken alle heipalen grijs en lang, de werkelijkheid is dat er een groot assortiment palen beschikbaar zijn. Variatie in dwarsdoorsneden en lengte, maar ook in vorm en uitvoering.​​​​​​​
heipalen doorsnedes

 

 ​​​​​​​doorsnede kop

  Dwarsdoorsnede


Standaard heipaal

De standaard heipaal is een voorgespannen heipaal met een gladde schacht, voorzien van standaard kop- en voetwapening. De doorsnede is vierkant. De palen zijn verkrijgbaar in diverse schachtafmeting of diameters. Met het begrip ‘diameter’ wordt in feite de maat van de zijde aangegeven.

heipaal staand​​​​​​​

Andere vorm en uitvoeringen

Naast de rechte, standaard heipaal zijn er de volgende uitvoeringen:


Naast de standaardpalen en de daarvan afgeleide paaltypen kennen we:


Ook zijn bijzondere uitvoeringen en maatwerk mogelijk. Zo zijn bovenstaande of standaard heipalen voor specifieke projecten aan te passen. Daarbij gaat het bijvoorbeeld om de kopwapening, de betonkwaliteit of –duurzaamheid of het voorspanniveau.

Dimensionering

De heipaal moet bestand zijn tegen alle krachten die er op komen te werken. Zowel in het gebruiksstadium als voor en tijdens de installatie, bij transport, opslag en het heien. De fabrikant zorgt voor de dimensionering van de heipaal op al deze krachten. Het resultaat is een paalontwerp waarin is vastgelegd wat de betonkwaliteit, de voorspanning en de kopwapening dient te zijn.

hijsen palen

Betonkwaliteit

De betonkwaliteit bepaalt in grote mate de sterkte van de betonnen heipaal. De sterkte is benodigd om tijdens het transport, het hijsen, het heien en in het gebruiksstadium de krachten te weerstaan. De duurzaamheid van het beton zorgt ervoor dat de heipaal zijn sterkte en andere eigenschappen behoudt. Standaard worden heipalen in de betonkwaliteit C35 of C45 geleverd.

Voorgespannen versus traditioneel

Bijna alle geprefabriceerde heipalen zijn voorgespannen. Dit betekent dat in het beton stalen strengen zorgen voor voorspanning van het beton. Dit heeft voordelen tijdens transport en opslag, bij het heien en in de gebruiksfase.
In de kleine maten wordt soms ook nog traditioneel gewapende heipalen toegepast.

 voorspandradenVoorspandraden

Kopwapening

Dankzij de hoge kwaliteit van de prefab heipaal, zijn deze zeer geschikt voor het opnemen van grote paalkrachten. Voor heipalen die ook grote dwarskrachten en of momenten moeten opnemen is soms extra kopwapening vereist. Op basis van de gegevens van de constructeur kan de palenfabrikant het ontwerp aanpassen.

© 2015/2016/2017/2018 AB-FAB - Website ontwikkeling: Wurld