Bescherming

Coatings

Zelfopofferende coatings

Bij het bepalen van de keuze voor een zelfopofferende coating (een coating die verdwijnt bij het schoonmaken van de beton tegelijkertijd met de graffiti) is het volgende van belang:

  • de coating moet bestand zijn tegen de hoge alkaliteit van jong beton
  • de coating moet voldoende dampdoorlatend zijn, omdat hij anders door de dampdruk van het beton eraf wordt gedrukt
  • de coating moet bestand zijn tegen U.V.-straling; de kans is anders groot dat vergeling of verbleking optreedt, waardoor bij een plaatselijke schoonmaakbeurt kleurverschil zou kunnen optreden


Graffiti op kolommen viaduct

Permanente coatings 

De permanente coatings kunnen transparant of gekleurd zijn. Deze systemen worden meestal uit meer lagen opgebouwd. Doordat dergelijke coatings niet bestand zijn tegen de hoge alkaliteit van jong beton en bovendien niet dampdoorlatend zijn, kunnen de systemen meestal niet in de betonfabriek worden aangebracht. Vaak gebeurt dat aanbrengen op de bouwplaats nadat de elementen zijn gemonteerd. Bij het aanbrengen gelden de volgende aandachtspunten:

-het vochtgehalte van het beton behoort overeen te komen met de specificaties van de leverancier;

-het beton dient gereinigd te zijn; alle verontreinigingen zijn na het aanbrengen van de coating versterkt zichtbaar;

-om onregelmatige zuiging van het beton tijdens het aanbrengen te voorkomen, is het meestal noodzakelijk van tevoren een primer te gebruiken.


Dezelfde kolommen, maar dan schoongemaakt

Vergelijking coatings 

In vergelijking met de 'zelfopofferende' systemen zijn de permanente coatings relatief duur. De levensduur is mede afhankelijk van de mate van vervuiling en het aantal schoonmaakbeurten. De permanente coatings gaan tussen de 5 en 10 jaar mee. Milieuvriendelijke beschermingsmiddelen worden vervaardigd op basis van koolhydraten of wassen. Andere systemen zijn op basis van acrylaten vervaardigd. De levensduur van verwijderbare systemen is ongeveer 5 jaar.