Productie prefab funderingselementen

Productieproces

In de mal

Zoals elke betonconstructie worden ook de funderingselementen in een mal gemaakt. De mal dient conform de elementtekeningen op de juiste maat te worden gesteld. Ook moeten alle andere voorzieningen in de mal worden aangebracht, zoals sparingsblokken voor de tandverbindingen, sparingen voor stekeinden, kabels en leidingen, enzivoort.


Storten beton in lange bank systeem

Zachtstaal wapening

De elementen worden voorzien van zachtstaalwapening, waarbij vooral de zwaarst belaste delen behoorlijk gewapend zijn. Zo zitten er doorgaans extra beugels ter plaats van de paalopleggingen en speciale wapening in de tandverbindingen. Omdat de fabrikanten van uitgaan van één tekening of model van de fundering, die voor zowel de wapening als de mal en maatvoering op de bouwplaats wordt gebruikt, past de wapening altijd in de mal. Het gebruik van speciale wapeningsrobots verhoogt de kwaliteit en maatvastheid. Daardoor zit de benodigde wapening altijd op de goede plaats.

Menginstallaties

Nadat de mal is gecontroleerd en vrijgegeven voor verdere productie, wordt het beton gestort. Het beton is door een computergestuurde doseer- en menginstallatie van de fabriek aangemaakt. Deze menginstallaties zijn uitermate precies, zodat een constante samenstelling van het beton wordt verkregen.

Detailfoto van mal met wapening en tandverbinding

Zelfverdichtende betonspecie

Beton bestaat uit een mengsel van grind, zand, cement, water en enkele hulpstoffen. Om een hoge betonkwaliteit te krijgen, moet na de stort het beton worden verdicht. Dat gebeurt door het beton in trilling te brengen. De zand- en grindkorrels worden in een optimale pakking gebracht. Verdichting zorgt voor toename van de sterkte en is dus een uitermate belangrijk onderdeel van het productieproces. 

Storten van zelfverdichtend beton


De betontechnologie blijft zich ontwikkelen. Zo worden tegenwoordig alle funderingselementen gefabriceerd van een speciale betonsoort die niet hoeft te worden getrild om te verdichten: het zelfverdichtend beton (ZVB). 

Tasveld 

Nadat het beton voldoende is uitgehard, wordt het betonelement ontkist en opgeslagen op het tasveld van de fabrikant.

Cimple Aanmelden

AanmeldenMail wachtwoordAnnuleren