Prefab funderingen

Relevante artikelen

Prefab beton voor fundering op staal

Van een hedendaagse bouwer wordt in negen van de tien bouwprojecten snelheid verlangd van de kant van de opdrachtgever. En altijd hoge kwaliteit tegen de scherpst mogelijke prijs. Zelf wil hij efficiënt bouwen, met specialisten daar waar onderdelen van het proces doeltreffend kunnen worden uitbesteed. Als dan toch wordt gedacht in conceptueel bouwen, hoge snelheid en efficiency, dan zou het een logische stap zijn om te starten met een prefab betonnen fundering. Juist ook bij het funderen op staal. “Dan ligt het bouwtreintje meteen op volle snelheid.” 

600 aardige jongens

De prefab betonpoeren die bij de bouw van het nieuwe winkelcentrum met 250 woningen in Waddinxveen worden gebruikt, zijn volgens projectleider Cees Slaats van Slokker Bouwgroep niet het meest spannende onderdeel van het project. Toch zijn ze volgens hem wel karakteristiek voor het versnellen van de bouwtijd, het beperken van risico’s op de bouwplaats en het uitbesteden van werk aan specialistische partijen.

Focus op korte doorlooptijd

Kiezen voor de lean filosofie binnen je organisatie dwingt je tot verschillende maatregelen, zo heeft Bouwbedrijf De Langen & Van den Berg B.V. uit Bergambacht ervaren. De focus op een kortere doorlooptijd is daar één van. Daarbij past prefabricage, onder andere van de prefab betonnen funderingsbalken. “Groot voordeel is ook dat je dan niet in de bagger hoeft te werken. Ook arbeidsomstandigheden en veiligheid hebben onze volle aandacht, met of zonder lean.”

Prefab funderingsbalken zetten bouw op voorsprong

Tijd voor het volledige verhaal. De afgelopen weken is in verschillende media naar voren gebracht dat prefab funderingsbalken uitkomst bieden om de bouwvakker ‘uit de modder te halen’. In plaats van het werken in weer en wind kunnen funderingsbalken ook hoogwaardig in de fabriek worden gemaakt en op de bouwplek in ‘no time’ worden gemonteerd. “Betere arbeidsomstandigheden zijn onmiskenbaar een belangrijk voordeel van prefabricage en raken ook het maatschappelijk ondernemen van ons als fabrikanten. Het is echter slechts één aspect in een breed scala aan voordelen. Prefab funderingsbalken passen simpelweg bij een modern bouwproces waarin bewuste keuzes worden gemaakt in kwaliteit, tijd en kosten.”